Foxy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması

 Foxy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması

Evde bakılan kedilerin sahipleri için, kedilerin dökülen tüyleri her zaman sorun olmuştur. Kedilerin tüylerinin evin her yerine dökülmesi, muhakkak rahatsız edici bir durumdur. Özellikle küçük çocuklu aileler, dökülen kedi tüylerinin çocuklarına zarar verdiğini düşünürler. Toplum içinde kabul edilen kedi satılık köpek tüyünün insan sağlığına zararlı olduğu görüşü aslında asılsızdır. Rutin dökülme zamanlarında dökülen tüylerin, insan sağlığı açısından hiçbir zararı yoktur.

Kedilerde çiğ et yeme nedeniyle oluşan bir parazit, kedinin dışkısının tüyüne bulaşması nedeniyle, insanlara geçebilir ve bu dökülen tüylerin değil, kedide beslenme hatalarından ya da parazit aşılarının yapılmaması gibi nedenlerle oluşan parazitin zararıdır. Kedilerin tüylerinin dökülmesinin bazı sebepleri vardır. Bunlardan bir tanesi, mevsim geçişlerinde, yeni mevsime fizyolojik olarak uyum sağlamaya çalışan kedilerin tüy dökmesidir. Yaz ya da kış aylarına geçişlerde kediler, kalın ya da ince tüylerini döker, gelecek mevsime uygun olarak yeni tüylerini çıkarırlar. Bu gayet normal ve olması gereken bir süreçtir. Kedilerin tüy dökme mevsimlerinde, uygun bir fırça ile sık sık taranmaları, kedinin tüylerinin büyük bir bölümünün yerlere dökülmemesi konusunda, kedi sahibine yardımcı olacaktır.

Kedilerin tüyleri stres, bakımsızlık ve beslenme hataları nedeniyle de dökülür. Kedinin banyosunun ihmal edilmesi, banyo sırasında kedilere özel şampuanların kullanılmaması, temizliklerine yeteri kadar dikkat edilmemesi gibi hatalar, kedilerin tüylerinin dökülmesine neden olacaktır. Bu sebeplerin yanı sıra, strese giren kedilerinde tüyleri dökülür. Kedilerin yaşadıkları ortamın sakinliği, güvenliği bu anlamda önemlidir. Hamile ya da emziren kedilerinde, bu dönemlerde, yaşadıkları satılık köpek yavrusu hormonel değişiklikler nedeniyle, tüy dökmeleri gayet normaldir. Kedilerin beslenmesi konusunda yapılan hatalar, yine kedilerin tüy dökmesine sebep olacak bir durumdur.

Her yaşta yeterli ve dengeli beslenmesi gereken kediler, aksi takdirde gelişimsel ve sağlık yönünden sorunlar yaşadıkları gibi, bu nedenle tüy dökülmesi sorununu da yaşayacaklardır. Özellikle çiğ et ile beslenen, artık yemekler verilen kediler, tüy dökmeye meyillidirler. Sürekli ciğer ile beslenen kediler, fazla A vitamini aldıkları için, tüyleri dökülecektir. Beslenme hataları, kedide sadece tüy dökülmesine neden olmayacak, yetersiz ve sağlıksız beslenmeye bağlı olarak bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getirecektir. Çiğ et tüketen kedilerde bir parazitin neden olduğu, hidatik kist denilen hastalık, kedinin dışkısı ile kedinin tüylerine geçecek ve bu kedi ile ilgilenen insanlara da bulaşacaktır. Kedilerin beslenmesi, birçok sorunu da beraberinde getireceği için, kedinin yeterli ve dengeli beslenmesi, kedilerin tüm ihtiyaçları baz alınarak hazırlanan, kedi mamalarıyla yapılmalıdır.

Doğru bir kedi maması, kedinin tüm gereksinimlerini, yeteri miktarda karşılayacak ve sağlıklı beslenmesini sağlayacaktır. Ancak kedi maması ile beslenen kedilerinde, mama seçimi dikkatli yapılmalıdır. Çünkü kedi mamalarının satılık yavru köpek kaliteli olması ve besin değerleri uygun değilse, kedinin sağlıklı beslenmesi yine mümkün olmayacaktır. Kediler için mama seçimi yapılırken, içeriğinde kedi sağlığı için zararlı maddelerin bulunmamasına ve kedilerin ihtiyaç duyduğu besin maddelerinin olup olmadığına ve miktarlarına bakılması gerekir. Her kedi maması kaliteli değildir ve kedilerin sağlıklı beslenmesini karşılayamayabilir.

Foxy Tavuklu Yetişkin Kedi Maması, içeriğinde bulunan özellikle buğday ve mısır gibi, kedi sağlığını olumsuz etkileyen tahıllar nedeniyle, kediler için çok uygun bir mama değildir. Tahıl ağırlıklı bir beslenme, kedilerde sindirim sorunları, obezite gibi sağlık sorunlarına neden olabilecektir ve kedi sağlığı için önerilmemektedir. Mamada bulunan hayvansal yağ, yine kedi sağlığını olumsuz etkileyecek, maliyeti düşürmek için kullanılan, zararlı bir üründür. Hayvansal yağ, et yan ürünlerinden yani, hayvanın kanı, gagası, ayağı, kanı gibi yenmeyen ve zararlı olan bölümlerinin yağlarından elde edilir ve oldukça sağlıksızdır. Mamanın içeriğinde kullanılan renklendiricilerde, zararlı maddelerdir.

Yorumlar